Du behöver

  • laxfilé ca 600 g

Kryddsmör:

75 g smör eller margarin
1 msk körvel
1 msk dragon
2 msk hackad dill
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 st smördegsplattor ca 24 x 24 cm

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Gör så här

1
Hacka dillen och blanda den med salt, övriga kryddor och matfett.

2
Ta bort skinnet från laxen och dra bort alla småben med en tång.

3
Lägg ut ena smördegsplattan och pensla med ägg runt kanten. Lägg på laxen och bred på kryddsmöret.

4
Nagga andra plattan och lägg den över laxen. Kläm till kanterna med en gaffel och lägg “paketet” på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 30 – 35 minuter. Servera genast tillsammans med grönsaker.


Kommentar:
Om du vill du ha en sås till laxen passar det bra med en svampsås. Så här gör du den: Fräs ca 200 g skivad svamp i 3 msk matfett tills det “knäpper” i den. Rör ner 2 msk vetemjöl och späd med 3 dl mjölk och 1 dl grädde. Sjud såsen i minst 10 minuter. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Har du små smördegsplattor kan du lägga dem omlott med lite äggvita i skarven för att få rätt storlek.