Du behöver

  • 3 st aubergine

Köttfärssås:

400 g köttfärs
2 st gula lökar
1 st vitlöksklyfta
1 st burk krossade tomater ca 400 g
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Ostsås:

4 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 st ägg
2 dl riven ost
salt och peppar
1 krm muskotnöt riven

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem och strö över lite salt så att vätskan drar ut. Låt skivorna ligga en stund. Torka sedan av dem. Stek skivorna på båda sidorna i lite matolja.

2
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn allt jämnt smuligt.

3
Tillsätt pressad vitlök, tomatkross, tomatpuré, salt och peppar. Låt allt puttra samman ca 15 minuter under lock. Rör då och då i färsen. Smaka av.

4
Lägg mjölet i en liten kastrull och häll över lite mjölk. Vispa till en slät redning. Tillsätt resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen koka några minuter under fortsatt omrörning. Tag såsen från värmen.

5
Vispa upp äggen och rör ner dem i såsen tillsammans med riven ost. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

6
Lägg ca 1/3 av auberginskivorna i en smord eldfast form. Lägg cirka hälften av köttfärssåsen över och 1/3 av ostsåsen. Lägg på ett nytt lager auberginskivor, sedan resten av köttfärssåsen och 1/3 av ostsåsen. Täck med resterande auberginskivor och bred den sista ostsåsen över.

7
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills lådan har fin färg och äggstanningen har “stannat”. Låt moussakan stå en stund innan den serveras.