Du behöver

  • 4 st laxfilé skinn- och benfria
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar nymald

Nöttäcke:

50 g cashewnötter
1.5 st vitlöksklyftor
2 msk smör rumsvarmt
2 msk sweet chilisås
1 tsk limeskal rivet

Ugn: 250°

Potatissallad:

750 g potatis små
200 g sparris färsk eller fryst
3.5 st salladslökar
3 msk olivolja
1 msk honung
1 msk pressad lime
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
rucolasallad

Tillbehör:

limeklyfta

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten (1/2 tsk salt/l vatten). Låt den svalna något och skär den sedan i bitar.

2
Putsa den färska sparrisen och förväll den ca 2-3 minuter. Låt den rinna av. Strimla löken.

3
Fräs sparris och lök i 1 msk av oljan i en stekpanna, ca 2 minuter. Blanda ner det i potatisen.

4
Blanda resten av oljan med honung, limesaft, vinäger, salt och peppar. Häll detta över potatisen och blanda försiktigt. Strö över rucolasallad.

5
Stek laxen i smör i en stekpanna, ca 2-3 minuter på var sida. (Tiden beror på laxens tjocklek.) Salta och peppra. Lägg skivorna på ett ugnssäkert fat.

6
Hacka nötterna grovt. Hacka vitlöken. Blanda hacket med smör, sweet chilisås och limeskal. Fördela blandningen på fisken och sätt fatet högt upp i ugnen 1-2 minuter, tills laxen fått fin färg och är genomvarm. Servera laxen med den ljumma potatissalladen och en klyfta lime.