Du behöver

  • 600 g spättafiléer
  • 2.5 msk margarin
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl hackad dill
  • 1 st kräftstjärtar burk i saltlag
  • 4 st potatismos port med ägg

Gratängsås:

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk och spad från fisken
2 msk hummerfond
spad lite från kräftstjärtarna
1 st äggula
salt och peppar

Garnering:

kräftstjärtar
citron dill

Ugn: 200-250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj av fisken och låt den rinna av. Lägg ut den på arbetsbordet. Salta. Lägg några kräftstjärtar och hackad dill på varje filé. Rulla samman dem.

2
Lägg rullarna i en lättsmord form och klicka över lite matfett. Täck med aluminiumfolie. Koka fisken mitt i 200° varm ca 20-25 minuter eller tills fisken är vit och ogenomskinlig.

3
Häll försiktigt av spadet och använd det till gratängsåsen.

4
Fräs matfett och mjöl till gratängsåsen. Späd med gräddmjölk och spad från fisken. Låt såsen koka upp och koka under omrörning ca 5 minuter.

5
Tag såsen från värmen och vispa ner äggulan. Smaka av med hummerfond, lite spad från kräftstjärtarna samt salt och peppar.

6
Spritsa potatismoset runtom fisken. Häll gratängsåsen över fisken och gratinera i övre delen av 250° varm ugn ca 10 minuter.

7
Garnera med kräftstjärtar, dill och citron.