Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 300 g potatis kokt kall
  • 1 tsk salt
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 100 g margarin

Fyllning:

300 g gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk honung
2 krm timjan
0.5 tsk salt
2 dl riven ost

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
sesamfrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Börja med fyllningen. Skala och skiva löken tunt. Stek den på svag värme tillsammans med pressad vitlök och lite matfett tills den har fått lite färg och är mjuk och glansig. Tillsätt honung, salt och timjan. Låt allt kallna. Rör sedan ner den rivna osten.

2
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att jästen löser sig.

3
Pressa potatisen och rör ner den i degskålen tillsammans med salt. Klicka ner det rumsvarma margarinet och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 30 cm i diameter. Sporra ut åtta trianglar från varje.

5
Lägg lite fyllning på den bredare änden av varje triangel och rulla samman till gifflar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar med skarven nedåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

7
Låt kallna på galler under duk. Går att frysa.