Du behöver

  • 100 g jäst
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 1.5 msk stött kardemumma
  • vetemjöl ca 17 dl

Ugn: 225/200/100°

Det här behövs för ca 1 kg:

Gör så här

1
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och kardemumma.

2
Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa ca 20 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och forma små runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 40 minuter.

4
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.

5
Dela bullarna och lägg dem med snittytan uppåt på plåtar. Rosta skorporna ljusbruna i 200° i ca 10 minuter.

6
Lägg alla skorporna på en långpanna och låt dem torka i 100° i minst 1 timme eller över natten (stäng då av värmen) med ugnens ventil öppen och ugnsluckan lite på glänt. Förvara skorporna i tät burk.


Kommentar:
Du kan krydda skorporna med kummin istället för kardemumma.