Du behöver
- 100 g jäst
- 200 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 2 dl socker
- 1.5 msk stött kardemumma
- vetemjöl ca 17 dl
Ugn: 225/200/100°
Det här behövs för ca 1 kg:
Gör så här
1
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och kardemumma.
2
Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa ca 20 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och forma små runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 40 minuter.
4
Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
5
Dela bullarna och lägg dem med snittytan uppåt på plåtar. Rosta skorporna ljusbruna i 200° i ca 10 minuter.
6
Lägg alla skorporna på en långpanna och låt dem torka i 100° i minst 1 timme eller över natten (stäng då av värmen) med ugnens ventil öppen och ugnsluckan lite på glänt. Förvara skorporna i tät burk.
Du kan krydda skorporna med kummin istället för kardemumma.