Du behöver

  • 1 st smördeg rulle kyld 25×42 cm
  • 1 st grillad kyckling
  • 150 g champinjoner färska
  • 250 g ärter majs, paprika
  • 1 st persilja liten knippe hackad
  • 4 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk färskost med örter t ex cantadou

Tomatsås:

2 st schalottenlökar
1.5 st vitlöksklyftor
1 st burk krossade tomater
1 tsk basilika
0.5 st buljongtärning
1 krm svartpeppar
1 tsk socker

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Rulla ut smördegen. Smörj en 1 1/2 liters avlång kakform ordentligt. Klä formen med degen. Skär bort det överflödiga.

2
Befria kycklingen från skinn och ben. Dela kött i mindre bitar. Hacka persiljan. Tina grönsakerna och låt dem rinna av väl. Ansa och skiva svampen. Fräs svampen i lite matfett. Blanda samman kycklingköttet med grönsaker, persilja och svamp. Häll kycklingröran i formen.

3
Vispa samman äggen med mjölk, ost, salt och peppar. Häll det över kycklingröran. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Känn så att äggstanningen har stannat. Stjälp försiktigt upp längden på ett smort eldfast fat med degsidan uppåt. Pensla degsidan med uppvispat ägg och grädda ytterligare ca 10 minuter.

4
Skala och finhacka löksorterna. Fräs dem mjuka och glansiga i lite matfett. Tillsätt tomatkross, basilika, buljong, socker och peppar. Låt såsen koka upp och koka samman några minuter. Smaka av med salt. Skär tjocka skivor av längden och bjud tomatsås till.