Du behöver
- 500 g jordgubbar djupfrysta
- 4 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 st vaniljstång
- frukt och bär efter säsong
Jordgubbsglass:
1 st äggula
0.5 msk socker
1 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssoppa
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Lägg jordgubbarna i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna lägg dem och stången i kastrullen. Låt allt koka på svag värme ca 10 minuter.
2
Ta bort vaniljstången. Häll jordgubbarna med sitt spad i en mixer eller matberedare och kör till puré. Häll purén genom en sikt eller sil och sikta ner purén i en skål. Förvara den kallt.
3
Vispa äggula och socker ljust och pösigt. Tag 1 dl av jordgubbssoppan och rör ner i ägget.
4
Vispa grädden till skum och rör ner det i smeten. Täck formen och ställ den i frysen minst 4 timmar. Ta fram glassen en stund innan den ska serveras.
5
Tärna frukt och bär. Fördela det i 4 tallrikar. Häll över soppan och lägg en kula glass i varje tallrik. Klipp över lite mynta.