Du behöver

  • 4 st biff ca 1 cm tjocka
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt vitpeppar

Rödvinssås:

1 st schalottenlök
1 msk smör eller margarin
1.5 dl köttsky eller buljong
2 dl rödvin
1 krm timjan
1 st lagerblad
5 st svartpepparkorn krossade
1 msk arrowrotmjöl eller potatismjöl
1 msk vatten

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Finhacka löken och fräs den mjuk i fett utan att den tar färg. Häll på sky och häften av vinet. Tillsätt kryddorna och koka ihop tills hälften av vätskan återstår.

2
Sila ifrån lök och kryddor. Häll vätskan i en kastrull och tillsätt resten av vinet. Koka upp.

3
Rör ut mjölet med vatten. Häll redningen i såsen under vispning. Koka upp, smaka av med salt och peppar och håll såsen varm (men den ska inte koka).

4
Smält fettet och lägg i biffarna, 2 i taget, i stekpannan, när fettet har slutat bubbla. Stek 2-3 minuter på var sida. Salta och peppra. Servera biffarna med såsen, råstekt potatis och någon grönsak.


Kommentar:
Ta alltid fram kött ur kylen någon timme innan det ska tillagas. Torka av fukten, krydda gärna, men salta inte förrän det är stekt.
Är köttet fruset, tina det så långsamt som möjligt, eftersom köttsaften annars rinner ur och köttet blir torrt.
En bra stekregel är att inte börja steka förrän fettet har ”tystnat” i pannan. Lägg inte för mycket kött i stekpannan samtidigt, utan stek i omgångar. Diska av stekpannan mellan varje stekomgång.