Du behöver

  • 1 kg lammkött benfritt
  • saft av 1
  • 2 st gula lökar
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk spiskummin mald
  • 1 tsk kardemumma mald
  • 0.5 tsk kryddnejlika mald
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 bitar ingefära ca 3 cm
  • 1 tsk salt
  • 1 bitar kanel
  • 1 dl vatten
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 msk garam masala
  • 1 st mandelspån ca 50 g
  • färsk koriander

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Skär köttet i ca 2×2 cm stora tärningar. Lägg dem i en skål och pressa över citronsaften. Låt det stå och marineras ca 30 minuter.

2
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett.

3
Tillsätt yoghurt, chilipulver, koriander, spiskummin, kardemumma, kryddnejlika, gurkmeja, krossad vitlök, riven ingefära och kanel. Låt det fräsa samman någon minut. Tillsätt salt, vatten och tomatkross. Låt det sjuda ca 5 minuter på svag värme.

4
Tillsätt köttet och rör om så att köttet blir täckt av kryddskyn. Låt grytan puttra under lock ca 40-45 minuter eller tills köttet är mört. Ta av locket och låt spadet koka samman tills det har tjocknat.

5
Rosta under tiden mandelspånen i en torr stekpanna.

6
Strö garam masala över köttet och rostad mandel ovanpå. Garnera med färsk koriander.

7
Bjud kokt ris och bröd till.


Kommentar:
Visste du att curry i det indiska köket är benämningen på en gryta. En curry behöver inte vara starkt kryddad. Ordet curry kommer från det tamilska ordet cary som egentligen betyder sås.