Du behöver
- 1 kg lammkött benfritt
- saft av 1
- 2 st gula lökar
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1 tsk chilipulver
- 2 tsk mald koriander
- 2 tsk spiskummin mald
- 1 tsk kardemumma mald
- 0.5 tsk kryddnejlika mald
- 1 tsk gurkmeja
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 bitar ingefära ca 3 cm
- 1 tsk salt
- 1 bitar kanel
- 1 dl vatten
- 1 st burk krossade tomater
- 1 msk garam masala
- 1 st mandelspån ca 50 g
- färsk koriander
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Skär köttet i ca 2×2 cm stora tärningar. Lägg dem i en skål och pressa över citronsaften. Låt det stå och marineras ca 30 minuter.
2
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett.
3
Tillsätt yoghurt, chilipulver, koriander, spiskummin, kardemumma, kryddnejlika, gurkmeja, krossad vitlök, riven ingefära och kanel. Låt det fräsa samman någon minut. Tillsätt salt, vatten och tomatkross. Låt det sjuda ca 5 minuter på svag värme.
4
Tillsätt köttet och rör om så att köttet blir täckt av kryddskyn. Låt grytan puttra under lock ca 40-45 minuter eller tills köttet är mört. Ta av locket och låt spadet koka samman tills det har tjocknat.
5
Rosta under tiden mandelspånen i en torr stekpanna.
6
Strö garam masala över köttet och rostad mandel ovanpå. Garnera med färsk koriander.
7
Bjud kokt ris och bröd till.
Visste du att curry i det indiska köket är benämningen på en gryta. En curry behöver inte vara starkt kryddad. Ordet curry kommer från det tamilska ordet cary som egentligen betyder sås.