Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2.25 dl socker
  • 1.5 msk citronsaft pressad
  • 125 g smör eller margarin
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 50 g valnötter hackade

Fyllning:

250 g hallon djupfrysta tinade + lite socker
1.5 dl vispgrädde

Chokladglasyr:

1.5 dl vispgrädde
125 g mörk blockchoklad

Garnering:

1.5 dl vispgrädde
2 st fikon färska

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 10 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Tillsätt pressad citronsaft. Smält matfettet och tillsätt grädden.

2
Blanda samman mjölet med bakpulver och kakao. Sikta ner det i äggsmeten växelvis med matfettet. Rör ner nötterna. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter eller tills kakan känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler.

3
Dela den kalla kakan i tre bottnar. Mosa bären lätt och strö över lite socker efter egen smak. Vispa grädden. Bred grädden över två bottnar och fördela hallonen ovanpå. Lägg samman tårtan med den fria bottnen överst.

4
Dela chokladen till glasyren i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med grädden. Låt chokladen smälta på svag värme under omrörning. Tag kastrullen från värmen och rör om så att glasyren blir blank. Låt krämen kallna och bli trögflytande. Bred chokladen över och runtom hela kakan. Vispa grädden till skum och garnera tårtan med grädde och fikon.