Du behöver

Fyllda champinjonhattar

75 g leverpastej bredbar
1 msk vispgrädde
12 st champinjoner stora

Räkkrustader

krustaderna
räkost
räkor
dill

Laxrulle med ostfyllning

lax ca 150 g tunt skivad kallrökt
150 g philadelphiaost
gräslök

Olivbollar

100 g smör eller margarin
1.5 dl ost riven lagrad
2 dl vetemjöl
ägg
vallmofrö
oliver

Ansjovisgott

12 st ansjovisfiléer
1 msk schalottenlök finhackad
2 msk tomatpuré
12 st crostini
grön kvis

Gör så här

1
Fyllda champinjonhattar: Välj stora champinjoner och beräkna ca 2-3 per portion.
Blanda 75 g bredbar leverpastej med 1 msk vispgrädde. Skruva av foten på svampen. Fyll blandningen i champinjonhattarna och garnera med cocktailtomat. (Fyllningen räcker till ca 12 st.)

2
Räkkrustader: Krustaderna köper du färdiga. Fyll dem helst inte förrän i “sista minuten”! Beräkna ca 2-3 st per portion. Spritsa i krustaderna med räkost, enklast från tub, och garnera med 1-2 räkor i varje krustad. En liten dillkvist pryder toppen. Du kan också fylla krustaderna med räkröra.

3
Laxrulle med ostfyllning: Bred ut ca 150 g tunt skivad kallrökt lax på en skärbräda. Bred ca 150 g philadelphiaost blandad med klippt gräslök på skivorna. Rulla ihop laxen och lägg rullarna kallt, gärna en stund i frysen, då blir de lättare att skära i munsbitar. Du kan också lägga laxrullarna på en vit rund brödskiva.

4
Olivbollar: Arbeta samman en deg av 100 g smör eller margarin, 1 1/2 dl riven lagrad ost och 2 dl vetemjöl. Forma små runda kakor och tryck in en oliv i mitten. Pensla med ägg och rulla bollarna i vallmofrön. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 minuter. Kakorna går bra att frysa. (Ca 25 st.)

5
Ostsnurror: Kavla ut 2 smördegsplattor till ca 12 x 18 cm. Bred på rumsvarm gräddädelost och strö över lite kummin. Rulla ihop plattorna från kortsidan. Skär varje rulle i ca 10 skivor och grädda ca 15 minuter i 225°. Rullarna går bra att frysa, men blir godast om de värms en stund i ugnen, när de ska ätas.

6
Ansjovisgott: Finhacka 12 ansjovisfiléer och blanda med 1 msk finhackad schalottenlök och 2 msk tomatpuré. Klicka ut röran på 12 crostini (finns att köpa färdiga). Garnera med en grön kvist.