Du behöver

  • 1.5 dl vetemjöl
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 msk florsocker
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 st äggula

Vaniljfyllning:

125 g mascarponeost rumstempererad
0.5 st vaniljstång
1 st äggula
0.6 dl socker + någon msk vatten
1.5 dl vispgrädde
1 st gelatinblad

Hallonsås:

2 pkt hallon
florsocker efter smak

Garnering:

chokladstänger
mynta eller citronmeliss

Ugn: 180°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Hacka nötterna fint till bottnarna. Rosta dem i torr stekpanna och låt dem kallna.

2
Blanda samman mjöl, nötter och florsocker. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop allt till en deg.

3
Kavla ut degen, eventuellt på lätt mjölat bakbord och tag ut 12 rundlar, ca 8 cm i diameter. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills kakorna har fin färg och känns torra. Låt kakorna kallna på galler.

4
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5-6 minuter.

5
Smält sockret tillsammans med någon matsked vatten i en kastrull. Låt det svalna men det ska fortfarande vara löst.

6
Vispa samman äggulan med sockerlagen, ljust och poröst. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet. Lägg ner det i äggsmeten.

7
Krama vattnet ut gelatinbladet och smält det på svag värme. Rör ner det i en fin stråle i smeten. Rör ner marscaponeosten och rör till en slät smet. Vispa grädden till skum och rör ner den i smeten.

8
Lägg en nötbotten i varje portionsform, t.ex cocotteform eller liknande, ca 8-9 cm i diameter. Fördela vaniljkrämen över och ställ det kallt till nästa dag.

9
Lossa krämen med en kniv och stjälp upp drömmarna. Lägg dem på portionstallrikar. Lägg 1-2 chokladstänger över varje och avsluta med nötbottnarna.

10
Passera de tinade hallonen i en sil, men spara några till garneringen. Smaka eventuellt av med lite florsocker. Fördela hallonsåsen runtom vaniljsdrömmarna och garnera med hallon och mynta.


Kommentar:
Har du inte några formar till desserten så lägg krämen direkt på bottnarna och jämna till kanterna. Ställ det kallt att stelna.

Portioner
0 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows