Du behöver

  • 5 dl kaffegrädde
  • 0.5 st vaniljstång
  • 4 st äggulor
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 0.5 dl socker
  • 1.5 dl vispgrädde

Tillbehör:

apelsinskivor chokladdoppade

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Häll kaffegrädden i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och lägg ner den. Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden. Låt grädden sjuda upp och chokladen smälta under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt den stå ca 30 minuter.

2
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.

3
Tag upp vaniljstången och häll chokladgrädden över äggsmeten under vispning. Häll tillbaka det i kastrullen. Låt smeten sjuda upp under fortsatt vispning. Vispa tills krämen är tjock och pösig, men var försiktig med värmen. Tag kastrullen från värmen och kyl ner glasskrämen, vispa någon gång i den under tiden.

4
Vispa grädden till skum och rör ner den i den kalla glasskrämen. Ställ krämen i frysen.

5
Skala apelsinerna och tag bort allt det vita också. Torka skivorna lite och doppa en bit av skivorna i smält choklad. Lägg dem kallt att stelna. Bjud glassen med vispad grädde och apelsinskivor.