Du behöver
- 5 dl kaffegrädde
- 0.5 st vaniljstång
- 4 st äggulor
- 100 g mörk blockchoklad
- 0.5 dl socker
- 1.5 dl vispgrädde
Tillbehör:
apelsinskivor chokladdoppade
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Häll kaffegrädden i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och lägg ner den. Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden. Låt grädden sjuda upp och chokladen smälta under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt den stå ca 30 minuter.
2
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
3
Tag upp vaniljstången och häll chokladgrädden över äggsmeten under vispning. Häll tillbaka det i kastrullen. Låt smeten sjuda upp under fortsatt vispning. Vispa tills krämen är tjock och pösig, men var försiktig med värmen. Tag kastrullen från värmen och kyl ner glasskrämen, vispa någon gång i den under tiden.
4
Vispa grädden till skum och rör ner den i den kalla glasskrämen. Ställ krämen i frysen.
5
Skala apelsinerna och tag bort allt det vita också. Torka skivorna lite och doppa en bit av skivorna i smält choklad. Lägg dem kallt att stelna. Bjud glassen med vispad grädde och apelsinskivor.