Du behöver
- 4.5 dl vetemjöl
- 1.5 dl socker
- 3 tsk bakpulver
- 150 g smör eller margarin
- 1 st ägg
- 2 dl lingonsylt
Strössel:
1.5 dl havregryn
1 dl socker knappt 1 dl
100 g mandelmassa
75 g smält smör eller margarin
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa.
2
Vispa upp ägget. Rör ner det i smuldegen och arbeta raskt ihop till en deg.
3
Tryck ut degen i en smord långpanna ca 20×30 cm. Fördela lingonsylten över kakan.
4
Riv mandelmassan grovt. Blanda samman mandelmassan med havregryn, socker och smält matfett till ett strössel. Strö det över kakan.
5
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i fyrkanter.