Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk flytande margarin
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4.5 st chilifrukt små hela
  • 2 msk basilika hackad färsk
  • 200 g pasta okokt
  • 1 st broccoli stjälk
  • 2 dl sockerärter
  • salt och peppar

Till servering:

pasta valfri sort
sky ca 4 dl
3 msk vetemjöl
2 msk sherry torr
0.5 dl röd vinbärsgelé
salt svartpeppar

Svamptillbehör:

70 g bacontärningar stekta
200 g champinjoner eller kantareller
2 msk smör

Rotfrukter:

0.5 st kålrot i stavar
4 st morötter i bitar
1 kg delikatesspotatis små
10 st steklök skalade
2 msk rapsolja
1 msk flingsalt
2 st kvistar rosmarin

Ugn: 225º

Till 4 port behövs:

Gör så här

1
Skala räkorna. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Dela chilin på mitten. Fräs vitlök och chilihalvor i en blandning av olivolja och flytande margarin. Ställ det åt sidan.

2
Koka pastan, lägg ner grönsakerna de två sista minuterna av koktiden. Häll av i ett durkslag.

3
Hetta upp pannan med vitlök och chili, vänd ner räkor och basilika. Fördela pastan på tallrikar och skeda över räkorna.

4
Sila skyn och mät upp den. Koka upp den under omrörning tillsammans med redningen av vatten och vetemjöl. Späd med grädde och smaksätt med sherry och vinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar och eventuellt soja. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning.

5
Stek bacon och delade champinjoner i en stekpanna, ca 5 minuter. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 4 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag och blanda sedan med champinjoner och bacon. Lägg upp på serveringsfatet tillsammans med steken.

6
Ansa, skala och dela rotfrukterna. Skrubba potatisen ren. Lägg allt i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan och rör om med händerna så att alla bitar blir oljade. Salta, peppra och krydda med rosmarin. Stek i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Rör om en gång under tiden. Servera steken med sås, vinbärsgelé, de rostade rotfrukterna och svamptillbehör.

7
Lägg upp sparris och tortellini på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera genast gärna med någon sallad.