Du behöver

  • fläskfilé ca 8 hg
  • 4 st parmaskinka 4 stora eller 6 små skivor
  • 0.5 dl persilja finhackad
  • 0.5 dl timjan finhackad färsk
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olja till stekningen

Ugn: 150°

Tillbehör:

2 st lökar medelstora röda
2 st äpplen medelstora fasta
2 dl kantareller små fina
smör
salt och peppar

Portersås:

1 st schalottenlök
1 msk smör
2 dl porter
4 dl kalvfond (späd enligt anvisning)
salt ev o peppar
strösocker ca 2 krm
maizenaredning lite

Potatis- och pumpagratäng:

4 st potatis knytnävsstora av mjölig sort
200 g pumpa orange fast
0.5 dl vispgrädde
2 krm muskot riven
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Putsa köttet, salta och peppra. Rulla filén i de hackade örterna så att den helt täcks av dem.

2
Linda in filén i skinkan. Bryn köttet i olja i het stekpanna tills det fått en fin färg.

3
Lägg filén på ett ugnssäkert fat, sätt in en stektermometer i den tjockaste delen och stek mitt i ugnen tills temperaturen är ca 68 grader, ca 30 minuter.

4
Låt filén vila i folie i minst 10 minuter innan den skärs upp och bjuds med såsen och tillbehöret samt potatis- och pumpagratäng.

5
Potatis- och pumpagratäng: Skala och skiva potatis och pumpa. varva dem i en ugnsfast form med kryddorna. Blanda grädde och yoghurt och häll över formen. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Känn med en gaffel att den är färdig. Bjud till fläskfilén.

6
Tillbehör: Skala och skär lök och äpple i fina klyftor. Fräs först kantarellerna och lägg sedan ner lök och äpple. Stek några minuter och smaka av med lite salt och peppar.

7
Såsen: Finhacka löken och fräs den i smör. Slå på portern och koka ihop till hälften. Späd med kalvfond och sjud i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Red med lite maizena för en simmigare sås.