Du behöver

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Citronkräm:

saft skal och av 1 1
3 st ägg
1.5 dl socker
2 msk smör

Garnering och fyllning:

3 dl vispgrädde
1.5 l jordgubbar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 12 bitar:

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det avsvalnade matfettet i äggsmeten. Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt om.

2
Häll smeten i en 2-liters smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Ta ut kakan och låt den vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna under formen.

3
Gör citronkrämen medan kakan kallnar. Riv citronskalet och lägg det i en värmetålig skål eller rostfri kastrull tillsammans med pressad citronsaft, ägg och socker. Ställ skålen i en större kastrull med kokande vatten. Låt krämen sjuda under ständig vispning tills den tjocknar. Ta upp skålen och klicka ner smöret under fortsatt vispning. Låt krämen kallna och stelna.

4
Vispa grädden. Mosa ca 1/2 liter jordgubbar och rör ner dem i hälften av grädden. Dela kakan så att du får två bottnar. Bred jordgubbsgrädden över en kakbotten. Lägg på den andra bottnen. Bred citronkrämen över tårtan. Spritsa eller bred grädde runtom tårtan. Lägg rikligt med jordgubbar ovanpå citronkrämen. Förvara tårtan kallt tills ska ska avnjutas.