Du behöver

  • 1 st lax ca 1 1
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk smält smör
  • citronskivor gurkskivor

Sås Chantilly:

2.5 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
2 dl crème fraîche
1 msk mjöl margarin+1 msk
1 st äggula
2 msk persilja finhackad
2 msk dill finhackad
1 dl Vispad grädde

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Lägg laxen i en långpanna och täck med aluminiumfolie. Värm laxen mitt i ugnen ca 20 minuter.

2
Gör såsen under tiden. Lägg fiskbuljong, vin och creme fraiche i en kastrull. Låt det koka samman ca 5 minuter.

3
Rör samman margarinet med mjölet till en pasta. Klicka ner det i mindre bitar i såsen under vispning. Låt såsen sjuda i ytterligare ca 5 minuter.

4
Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula, vispad grädde, persilja och dill. Smaka av med salt och peppar.

5
Ta ut fisken och skär bort huvudet. Dra bort skinnet. Strö över den hackade dillen och droppa över det smälta smöret. Garnera med citron- och gurkskivor.

6
Servera laxen med såsen, sparrismousse, gräddstuvad spenat och kokt färskpotatis.