Du behöver
- 1 l vaniljglass
- 2 dl hasselnötter
Kolasås:
1.5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 msk socker
0.5 dl sirap
1 msk smör eller margarin
Garnering:
jordgubbar eller nötter
Det här behövs för 4-6 port:
Gör så här
1
Rosta nötterna under omrörning i en torr stekpanna. Gnugga dem i en handduk så det mesta av skalet går av. Hacka nötterna grovt.
2
Blanda alla ingredienserna till kolasåsen utom fettet i en tjockbottnad kastrull.
3
Koka upp såsen och koka ganska kraftigt tills såsen är ljusbrun och har fått kolasmak, ca 15-20 minuter. Tillsätt lite matfett och rör om.
4
Halvtina glassen och rör ner nötterna. Blanda väl och frys eventuellt om glasen.
5
Lägg upp glassen. Häll såsen över. Garnera med en jordgubbe eller några nötter.
Det finns färdigköpt kolasås på tub för den som vill förenkla favoritglassen.