Du behöver
- 1 kg räkor färska
- 1 st lök liten gul
- 2 msk margarin
- 2.25 dl fiskbuljong
- 1 msk vetemjöl
- 1.25 dl mellangrädde
- lime rivet skal av 1
- saft ca 2 tsk av lime
- 2 msk hackad gräslök
- salt och peppar
- 1 st physalis ask
Ris:
3 dl jasminris
4.5 dl vatten
0.5 tsk salt
1 st lök liten gul
2 msk matolja
Garnering:
slätbladig persilja
physalis
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Tina räkorna om de är frysta. Skala dem. Skala och finhacka löken till riset. Fräs lök och ris i lite matolja tills riskornen är genomskinliga.
2
Tillsätt vatten och salt. Låt riset småkoka på svag värme under lock ca 10 minuter eller tills all vätska har kokat in.
3
Häll upp riset i en vattensköljd ringform och packa det lite. Ställ formen i varmt vatten så att riset håller sig varmt.
4
Skala löken till räkfyllningen och finhacka den. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Strö över mjölet och späd med fiskbuljong. Låt allt puttra på svag värme ca 5 minuter.
5
Tillsätt grädde, skal och saft av lime och finhackad gräslök. Låt stuvningen koka upp och koka ca 2-3 minuter på svag värme.
6
Ta bort pappersskalet på physalisen och halvera frukterna. Rör ner physalis och räkor i stuvningen. Låt allt bli genomvarmt men inte koka. Smaka av med salt och peppar.
7
Stjälp upp riskransen och fyll hålet med räkstuvningen. Garnera eventuellt som på bilden. Bjud gott bröd till.