Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Marinad:

2 dl vin torrt vitt
2 msk olja
saft av 1
1 dl purjolök finstrimlad
1 st lök finhackad liten gul

Ugn: 200°

Sås:

3 dl fiskspad
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
kajennpeppar lite

Garnering:

dill citron

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Filéa fisken och ta bort skinnet. Salta och peppra. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat med kanter.

2
Blanda marinaden av alla ingredienserna. Häll den över fisken, täck med folie och ställ kallt ca 10-12 timmar. Vänd filéerna ett par gånger.

3
Sätt in fatet (med folie) i ugnen och bräsera i ugnen i ca 20-30 minuter. Tiden beror på filéernas tjocklek.

4
Häll av, sila spadet och håll fisken varm. Koka ihop spadet till ca 3 dl, häll i grädden och red av med mjöl. Sjud såsen några minuter och smaka sedan av den med lite kajennpeppar ytterst försiktigt.

5
Servera med kokt pressad potatis, små ärter och citron.


Kommentar:
Laga laxen i förväg: Vill du göra laxrätten helt klar i förväg, kan du värma den under folie i 225° i ca 15 minuter. Tiden beror på filéernas tjocklek.