Du behöver

  • 500 g räkor med skal
  • 3 msk olivolja
  • saft skal och av 1 limefrukt
  • 1 st vitlöksklyfta

Örtsoppa:

2 st purjolök
0.5 dl örtkrydda färska eller frysta
2 st grönsaksbuljongtärningar
6 st vatten d
2 dl linser röda
4 dl mjölk
1.5 dl mellangrädde
1 st vitlöksklyfta
salt

Chilitortillas

2 st Tortillas stora
25 g smör
0.5 tsk pressad citronsaft
1 tsk farinsocker
1 krm sambal oelek
1 dl riven ost

Servera med:

brytbönor kokta

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Örtsoppa: Skala räkorna och lägg dem i en skål. Droppa över olivolja och pressad limesaft. Tillsätt rivet limeskal och pressad vitlök. Rör om. Låt stå ca 30 minuter.

2
Ansa och strimla purjolökarna. Fräs det i lite matfett i en kastrull.

3
Tillsätt buljongtärning, örter, vatten och linser. Låt allt puttra under lock ca 10 minuter.

4
Häll soppan i en mixer eller matberedare och kör till en puré. Häll tillbaka soppan i rendiskad kastrull.

5
Tillsätt mjölk, grädde och pressad vitlök. Låt soppan koka upp på nytt och koka den några minuter. Smaka av med salt.

6
Häll bort oljan från räkorna och trä eventuellt upp dem på spett. Häll upp soppan i portionsskålar och bjud räkor och tortillas till.

7
Chilitortillas: Mosa rumsvarmt smör med citronsaft, farinsocker och sambal oelek.

8
Bred kryddsmöret över den ena tortillasen. Strö över riven ost och lägg på det andra brödet. Tryck fast det.

9
Stek ca 1 minut på varje sida i lite matfett. Skär i bitar och bjud dem till soppan.