Du behöver

Porterstek:

1.5 kg nötkött fransyska, innanlår
1 st porter flaska
0.75 dl svartvinbärssaft outspädd
1 dl soja
1 tsk timjan
10 st enbär
2 st köttbuljongtärningar
1 st lök stor gul
2 st vitlöksklyftor

Sås:

8 dl kokspad
4.5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Svampfyllda tomater

300 g champinjoner färska
1 st schalottenlök
1 tsk basilika torkad
salt
0.5 dl grönsaksbuljong
parmesanost

Ugn: 175°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Häll porter, saft, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök samt skalad och grovhackad vitlök i en stor gryta som köttet får plats i. Låt det koka upp.

2
Lägg i köttet och sjud under lock ca 45 minuter. Vänd köttet.

3
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och sjud ytterligare ca 45 minuter eller tills termometern visar 75°C.

4
Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet ca 20 minuter.

5
Sila skyn och mät upp 8 dl. Häll det i en kastrull. Vispa samman mjölet med grädde och rör ner det i skyn.

6
Låt såsen koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaka av. Skiva köttet och bjud det tillsammans med kokt potatis, sås, svampfyllda tomater och lättkokta grönsaker.

7
Svampfyllda tomater: Ansa och finhacka svampen. skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett en stund. Tillsätt buljong och basilika. Låt det koka tills vätskan har kokt in. Smaka av med salt.

8
Skär ett lock av tomaterna och gröp ur dem. Fyll tomaterna med svampröran och strö lite parmesanost över.

9
Ställ tomaterna på eldfast fat och stek dem mitt i ugnen ca 15 minuter. Lägg eventuellt på locken och ställ tomaterna bredvid köttet.