Du behöver

  • 500 g laxfilé skinn- och benfri
  • 4 st citrongräs
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk citronpeppar

Gult ris:

5 dl vatten
2.5 dl basmatiris
1 dl kokosflingor
1 tsk koriander krossad
1 tsk gurkmeja
0.5 tsk salt

Skummig sås:

0.75 dl vitt vin
0.75 dl fiskbuljong
1 krm peppar
2 st äggulor
0.75 dl kallt vatten

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Skär laxen i ca 3×3 cm. Trä upp dem på citrongrässtjälkarna. Krossa stjälkarna lite lätt.

2
Blanda samman soja, olja och citronpeppar. Pensla laxkuberna med det. Marinera minst 20 minuter.

3
Koka upp vattnet. Häll i riset, väl sköljt, kokos, gurkmeja, koriander och salt. Låt riset koka enligt förpackningens anvisningar.

4
Stek laxspetten ca 2-3 minuter på var sida. Håll dem varma.

5
Vispa äggulorna och det kalla vattnet till skummig konsistens.

6
Låt fiskbuljong, vin och peppar koka upp och låt det koka samman till ca hälften. Vispa ner den kokande vinblandningen i äggskummet och vispa kraftigt så att såsen blir fluffig.

7
Fördela riset på 4 tallrikar. Lägg laxspetten över och toppa med såsen. Kokt broccoli är gott till.