Du behöver

  • 2 skiva oxfilé
  • salt och peppar
  • 50 g smör
  • 1 st mandelspån
  • 0.5 st vitlöksklyfta
  • 0.75 tsk fransk senap
  • 1 msk hackad persilja
  • 0.5 msk ströbröd

Rödvinssås:

1 st schalottenlök liten
0.5 st vitlöksklyfta
1.5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 st lagerblad
0.5 msk röd vinbärsgelé
1.5 tsk maizena blanda med 1 msk vatten

Ugn: 225°

Potatisrulle:

2 st smördegsplatta djupfrysta
300 g potatis en fast sort t ex Asterix, Eloge
50 g smält smör eller margarin
2 krm salt
1 krm paprikapulver
3 msk persilja finhackad

Ugn: 225°

Det här behövs för 2 port:

Gör så här

1
Bryn köttet hastigt i en het stekpanna i lite matfett så att köttet får färg på båda sidorna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en eldfast form och sätt det genast i kylen.

2
Smält smöret i en kastrull och tillsätt pressad vitlök, senap, ströbröd, persilja och mandelspån. Låt det kallna.

3
Fördela mandelblandningen över de kalla biffarna och täck med folie. Hit går bra att förbereda dagen innan.

4
Stek köttet mitt i ugnen ca 10 minuter om du vill ha rosa kött annars några minuter till.

5
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i lite matfett utan att de får färg. Späd med vatten, vin och kalvfond. Tillsätt lagerblad och låt såsen koka ca 8-10 minuter.

6
Tillsätt gelén och låt den smälta. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Låt såsen koka upp på nytt. Rör ut maizena med vatten och rör ner det i såsen under omrörning. Låt såsen koka upp på nytt och smaka av.

7
Potatisrulle: Tina smördegsplattorna enligt förpackningens anvisningar. Kavla ut smördegen så att plattorna blir ca 27×9 cm. Dela smördegsplattorna. Skala potatisen och riv den fint. Lägg potatisrivet på en ren handduk. Vrid handduken hårt så att vätskan rinner ur potatisen.

8
Rör samman potatisrivet med smält matfett, persilja, paprika och salt. Rör det luftigt med en gaffel.

9
Fördela potatisen på smördegen och rulla ihop. Lägg rullarna i smord eldfast form. Hit går bra att förbereda.

10
Stek potatisrullarna mitt i ugnen ca 20 minuter.