Du behöver
- 1 l kokande vatten
- 15 dl rågsikt
- 100 g jäst
- 2 msk socker
- 5 dl rågsikt
- 1 dl sirap
- vetemjöl ca 10 dl
Ugn: 200°
Pensling:
kallt vatten
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Häll kokande vatten över 15 dl rågsikt. Rör samman till en slät deg. Täck över och låt den stå ca 12 timmar. (Från morgon till kväll).
2
Rör ut jästen i socker och häll detta och 5 dl rågsikt i degen. Arbeta den väl och jäs i ca 12 timmar. (Över natten.)
3
Tillsätt sirap och vetemjöl till en fast deg, som tas upp på mjölat bakbord och knådas väl.
4
Dela degen i 2 delar, som formas till limpor och läggs på bakpappersklädd plåt. Jäs i ca 30 – 40 minuter.
5
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Pensla brödet med kallt vatten och låt det kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.