Du behöver

  • 4 bitar laxfilé ca 7-8 hg
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 krm vitpeppar

Dillsmörsås:

0.5 st fiskbuljongtärning
0.5 dl vatten
1 msk citronsaft
0.5 dl crème fraîche
75 g smör mjukt
1.5 msk senap svensk söt
1/2-1 dl hackad dill
0.5 krm vitpeppar

Spenatboll:

1 pkt bladspenat 250 g
1 msk rödlök strimlad
vatten lättsaltat

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Gnid in laxen med en blandning av salt, socker och vitpeppar. Låt den ligga i rumstemperatur i högst 30 minuter.

2
Koka upp vatten med buljongtärning, citronsaft och creme fraiche. Ta bort kastrullen från värmen.

3
Tillsätt och vispa i smöret klickvis till en simmig sås. Smaksätt med senap, dill och vitpeppar. Håll såsen varm men låt den inte koka.

4
Grovhacka spenaten och förväll den några minuter med löken. Slå av vattnet och pressa ur resten av vattnet och forma i t ex en kopp till en boll, som hålls varm.

5
Torka av laxen väl och stek den i en torr stekpanna på endast en sida tills den är nästen genomstekt.

6
Häll såsen som en spegel på varm tallrik och placera laxen, spenatbollen och någon grönsak på tallriken. Bjud med potatismos eller pressad potatis.