Du behöver

  • 600 g spättafiléer
  • salt och peppar
  • 300 g räkor med skal

Gratängsås:

2 dl sky från spättafiléerna + fiskbuljong
2 msk vetemjöl
1.5 dl grädde
salt och peppar
pressad citronsaft
200 g champinjoner
4 st potatismos port gott med ägg

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala räkorna och dela dem i mindre bitar. Skölj och torka av fisken.

2
Lägg ut fisken på en skärbräda. Salta och peppra lätt. Fördela räkorna på filéerna och vik samman dem. Lägg dem i smord eldfast form.

3
Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.

4
Häll av buljongen och häll den i en kastrull tillsammans med fiskbuljong. Vispa ut mjölet med grädden till en slät redning.

5
Låt fiskbuljonen koka upp. Rör ner gräddredningen under omnrörning. Låt såsen koka under fortsatt omrörning några minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.

6
Ansa och skiva svampen. Fräs den i lite matfett tills vätskan har “kokat” in.

7
Spritsa potatismoset runtom fisken. Häll såsen över fisken och fördela svampen ovanpå.

8
Gratinera mitt i ugnen tills allt är genomvarmt och har fått lite färg. En sallad är gott till.