Du behöver

  • 300 g penne
  • 300 g skinka färsk benfri
  • 1 st purjolök
  • 2 st selleristjälkar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1.5 st morötter
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk örtkrydda franska
  • salt och peppar
  • 1 dl riven ost
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk smält smör eller margarin
  • 0.5 dl parmesanost nyriven

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spola den i kallt vatten och låt pastan rinna av ordentligt.

2
Strimla köttet. Ansa och strimla purjolök och selleristjälkar. Skala och strimla morötterna. Skala och finhacka vitlöken.

3
Bryn köttet gyllene i lite matfett. Lägg över det i en gryta.

4
Bryn purjolök, selleri, morötter och vitlök i lite matfett. Lägg över det i grytan.

5
Salta och peppra. Tillsätt vin, tomatpuré, lagerblad och örtkryddor. Låt allt puttra under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av.

6
Smält 1 msk matfett. Rör ner ströbröd och parmesanost.

7
Lägg ett lager pasta i botten i en smord eldfast form. Fördela köttröran ovanpå. Täck med resterande pasta.

8
Strö över riven ost och smula ostblandningen över det hela.

9
Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.


Kommentar:
Vill du göra gratängen i god tid och sedan bara gratinera den sänker du värmen till 200 grader och minskar tiden till ca 20-25 minuter istället.