Du behöver
- 300 g penne
- 300 g skinka färsk benfri
- 1 st purjolök
- 2 st selleristjälkar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1.5 st morötter
- 2 dl rött vin
- 3 msk tomatpuré
- 1 st lagerblad
- 0.5 tsk örtkrydda franska
- salt och peppar
- 1 dl riven ost
- 1 msk ströbröd
- 1 msk smält smör eller margarin
- 0.5 dl parmesanost nyriven
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spola den i kallt vatten och låt pastan rinna av ordentligt.
2
Strimla köttet. Ansa och strimla purjolök och selleristjälkar. Skala och strimla morötterna. Skala och finhacka vitlöken.
3
Bryn köttet gyllene i lite matfett. Lägg över det i en gryta.
4
Bryn purjolök, selleri, morötter och vitlök i lite matfett. Lägg över det i grytan.
5
Salta och peppra. Tillsätt vin, tomatpuré, lagerblad och örtkryddor. Låt allt puttra under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av.
6
Smält 1 msk matfett. Rör ner ströbröd och parmesanost.
7
Lägg ett lager pasta i botten i en smord eldfast form. Fördela köttröran ovanpå. Täck med resterande pasta.
8
Strö över riven ost och smula ostblandningen över det hela.
9
Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.
Vill du göra gratängen i god tid och sedan bara gratinera den sänker du värmen till 200 grader och minskar tiden till ca 20-25 minuter istället.