Du behöver

  • 6 st potatis
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 bitar rotselleri
  • 1 st purjolök liten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl riven ost
  • 2.5 dl matlagningsgrädde eller mjölk

Färs:

400 g nötfärs
0.75 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
1 tsk salt 1 krm svartpeppar
2 tsk tomatpuré
1 msk fransk senap
1 st ägg
riven ost

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och skiva rotfrukterna tunt, gärna i matberedaren. Strimla purjolöken. Koka allt i vatten i ca 5 minuter. Slå av vattnet.

2
Blanda rotfrukterna med salt, kryddor och ost. Häll hälften i en smord ugnssäker form.

3
Låt ströbrödet svälla i mjölken i ca 10 minuter. Blanda alla ingredienserna till färsen. Bred den över grönsakerna och täck med resten av grönsakerna. Häll över grädde eller mjölk. Strö över riven ost och grädda nederst i ugnen i ca 25-30 minuter.

4
Servera gratängen med en grönsallad.


Kommentar:
En mager, billig och god salladsdressing får du genom att blanda filmjölk eller yoghurt med salladskrydda.
Lite om rotfrukter: Moroten innehåller mest betakaroten av alla rotsaker! Detakaroten omvandlas i vår kropp till A-vitamin. Moroten ger också ett bra tillskott av viktiga fibrer och har effekt som antioxidant, dvs skyddar mot fria radikaler, som kan ge upphov till cancer. Vi tillgodogör oss karotenet bättre om det ingår fett i maten vi äter.
När du ska skala rotselleri, så skär först roten i tjocka skivor och skala den sedan. Då får du minst spill.
Med färskpotatis menar man potatis av årets skörd, som säljs före den 1 oktober. Sedan kallas potatisen för matpotatis. Potatis är en färskvara som ska förvaras mörkt och svalt, helst vid +4° – +6° för att behålla sin kvalitet. Under +3° “fryser” potatisen, dvs stärkelsen förvandlas till socker. Smaken blir då söt och potatisen vattnig. Utsätts potatisen för ljus blir den grön och besk och bör inte ätas.
Att ansa en purjolök går till så här: Putsa bort roten och de vissna bladen. Snitta upp purjolöken på längden och skölj under rinnande kallt vatten. Purjolök kan frysas i strimlor, utan att först förvällas.