Du behöver

  • 10 st potatis stora
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 5.5 st champinjoner färska
  • färsk basilika
  • 1 st potatis- och pujolökssoppa (t ex Knorr)
  • salt och peppar
  • 200 g räkor oskalade

Tillbehör_Meliss-aioli:

1 st lätt crème fraiche
5 msk majonnäs
4.5 st vitlöksklyftor pressad efter smak skuren, citron meliss

Det här behövs för 5 personer:

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader, skala potaisen och skär den i tunna skivor.

2
Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager potatis, sedan ett tunnt lager skivad gul lök, salta och peppra. Lägg ett till lager med potatis, pressa vitlöken och lägg den färska basilikan ovanpå (skär basilikan i stora bitar.)

3
Tillaga soppan enligt anvisningar. På påsen jag använde stod det 8 dl vatten men jag tog endast 6 dl.

4
Häll lite soppa över potatisröran.

5
Lägg sedan ner resten av den gula löken och avsluta med potatis. Salta och peppra. Häll på resten av soppan över gratängen.

6
Ta de skivade champinjonerna och tryck ner i såsen.

7
Ställ nederst i ugnen ca 20 min. Flytta sedan upp till mitten de restrerande 20 min. Skalade räkor läggs på när det är ca 10 min kvar på gräddningstiden.

8
Aiolin: Ta creme fraichen i en stor skål, pressa i vitlöksklyftorna och häll i majonäsen samt de skurna citronmeliss-bladen. Salta och peppra efter smak.

9
Servera med baguette och sallad.