Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl mannagryn
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2.5 st päron färska
  • mandelspån ca 25 g

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.

2
Blanda samman mjölet med bakpulver, vaniljsocker och mannagryn. Rör ner det i äggsmeten omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.

3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

4
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna lätt i kakan. Strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i formen 5-10 minuter efter gräddningen. Lossa sedan kanten försiktigt. Låt formen och botten vara kvar även när kakan serveras.