Du behöver

  • 4 st laxfilé à 150 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Grönsaksröra:

3 st paprikor små i blandade färger
1 st squash
1 st purjolök
1.5 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
0.5 tsk salt
0.5 dl vitt vin eller vatten
1 msk pressad citronsaft
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan

Pesto:

1 dl rucola
1 dl basilikablad
1 st vitlöksklyfta liten
2 msk parmesanost nyriven
25 g pinjenötter
3/4-1 dl olivolja
salt peppar, pressad citronsaft

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Kärna ur paprikorna och skär dem och squashen i centimeterstora bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka slantar. Skala och finhacka vitlöken.

2
Lägg alla grönsakerna i en eldfast form. Ringla över oljan. Strö över salt, rosmarin och timjan. Tillsätt vinet och rör om. Stek mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

3
Ta ut formen och lägg laxfiléerna ovanpå. Salta och peppra. Ställ tillbaka formen och stek laxen mitt i ugnen ca 15 minuter.

4
Grovhacka rucolan och lägg den i en mixer eller matberedare tillsammans med basilikablad, krossad vitlök, parmesan och pinjenötter. Finfördela allt. Tillsätt oljan, lite i taget under fortsatt kraftig omrörning. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft. Toppa laxfiléerna med pesto och bjud resten till, tillsammans med kokt pasta eller bakad potatis.