Du behöver
- 1 kg kalkonbröst färskt
- 1.5 dl portvin
- 1 st citron skal och saft av
- 1 msk rosépeppar krossad
- 0.5 tsk salt
Sås:
5 dl sky + hönsbuljong
2 dl crème fraîche
2 dl vetemjöl + vatten
250 g vindruvor urkärnade
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Riv skalet på citronen. Pressa ur saften och lägg det i en dubbel plastpåse. Tillsätt krossad rosépeppar. Lägg ner köttet i marinaden och knyt till.
2
Vänd påsen några gånger och marinera köttet under natten i kylskåpet.
3
Ta fram kalkonbröstet och lägg det i en eldfast form. Salta. Häll lite av marinaden runtom köttet. Spara resten till såsen.
4
Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 65-68C eller ca 70-80 minuter. Ös köttet några gånger under stektiden. Låt köttet vila under folie ca 10 minuter.
5
Mät upp steksky och resten av marinaden. Fyll på med hönsbuljong så där blir ca 5 dl. Låt det koka upp.
6
Tillsätt creme fraiche och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av. Rör ut mjölet med vatten till en redning. Vispa ner det i såsen och låt såsen koka på svag värme under omrörning ca 3-5 minuter. Tillsätt halverade och urkärnade vindruvor.
7
Skär upp köttet i skivor och bjud kokt eller stekt potatis till samt smörfrästa rotsaker.