Du behöver

  • 400 g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm vitpeppar
  • 3 msk potatismjöl
  • 2.5 dl mjölk rumsvarm
  • fiskbuljong (tärning)

Fyllning:

175 g kallrökt lax

Sås:

1.5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong (kokspadet)
1 dl matlagningsgrädde
hackad dill

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar och finfördela dem i matberedaren. Tillsätt salt och peppar. Blanda potatismjöl och mjölk. Späd färsen med detta när maskinen är igång. Blanda tills smeten är slät och porös.

2
Tärna laxen. Forma smeten med lax inuti till bullar med hjälp av 2 skedar eller händerna.

3
Koka upp buljongen och koka fiskbullarna i ca 5 minuter i 2 omgångar. Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.

4
Smält fettet till såsen, rör ner mjölet och späd med buljongen och grädden. Sjud såsen ca 5 minuter. Tillsätt dillen innan du smakar av och häller såsen över fiskbullarna.


Kommentar:
På franska heter fiskbullar “queneller” vilket kanske låter festligare än det svenska namnet. Fiskbullar görs alltid av vitfisk (torsk, gädda, gös, kolja, aborre) och man väljer efter tillgång och smak.