Du behöver

  • 1.5 kg rostbiff eller innanlår

Marinad:

1.5 l buljong (tärning)
2 dl lök skivad gul
2 dl purjolök strimlad
1 tsk salvia
1 tsk basilika

Ugn: 75°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Lägg det frysta köttet i en trång ugnssäker form. Låt det stå i ugnen i ca 10-11 timmar. Efter ca 2 timmar har köttet tinat så mycket att man kan sätta in en köttermometer. När den visar ca 60° är köttet rött inuti,
vid 70° rosa och vid 75° helt genomstekt.

2
Koka under tiden upp buljongen. Ta bort den från värmen och lägg i övriga ingredienser. Låt marinaden kallna.

3
Lägg köttet i en trång bunke och häll på marinaden. Se till att den täcker köttet. Låt det stå i kylskåpet i ca 12-24 timmar. Skär sedan köttet i tunna skivor och servera det med lökpaj eller potatisgratäng.


Kommentar:
Du kan frysa tjälknölen tillagad, antingen i hel bit eller i skivor. Du kan krydda marinaden med t.ex timjan eller rosmarin istället för salvia och basilika.