Du behöver

Grundrecept till pajskal:

125 g smör eller margarin
2.5 dl vetemjöl
1.5 msk kallt vatten

Ugn:

200°

Skaldjurspajen

1 st sats pajdeg

Fyllning:

1 st kräftstjärtar ask i saltlag
1 st burk krabbkött
200 g champinjoner
125 g mozzarellaost
1 dl hackad dill
3 st ägg
2 dl crème fraîche
1 dl mjölk
2 tsk senap fransk ljus
salt

Ugn:225°

Det här behövs för 1 pajform, ca 24 cm i diameter och för ca 4 port:

Gör så här

1
Pajdegen:
Smula ner matfettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen. Sätt en aluminiumfolieremsa runtom kanten. Förgrädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta bort folien.

3
Variera degen och byt ut 1 dl av vetemjölet mot 1 dl grahamsmjöl.

4
Smalare pajdeg. En smalare pajdeg får du genom att finfördela 75 g smör eller margarin i 2 1/2 dl mjöl. Tillsätt 75 g kesella och arbeta raskt ihop allt till en deg.

5
Det finns utmärkt färdigkavlad smördeg att köpa i handeln. Smördeg finns både i frysdiskarna och i kyldiskarna och som runda eller rektangulära plattor.

6
Skaldjurspajen:
Gör pajdegen enligt receptet och förgrädda pajskalet.

7
Låt kräftstjärtar och krabbkött rinna av. Ansa och skiva svampen. Fräs svampen i lite matfett tills vätskan har “kokat” in.

8
Tärna osten och hacka dillen.