Du behöver

  • 1 pkt köttfärs 500-800 gram, fläsk eller blandfärs
  • 1 st purjolök halv finhackad
  • champinjoner (några frysta elller en liten burk konserverade)
  • 5 st grillkorv varmkorvar
  • 2 msk kokt ris
  • 1 st ägg
  • ströbröd lite och en skvätt vatten
  • salt svartpeppar, piffikrydda

Till sky:

persilja
grädde
svampbuljongtärning

Ugn: 200º

Gör så här

1
Blanda färsen med ägg, ris, vatten, ströbröd, purjo och kryddor efter smak.

2
Jag anväder en rund vanlig kakform i aluminium men en avlång limpform går också bra.

3
Bred ett lager färs i botten, 3 cm är nog lagom och lägg/ tryck ned fyra korvar en bit i färsen. Man kan dela dem på längden om man vill och få fler “korvstavar”. Ta ett tunt lager färs igen, lägg sen svampen i ett lager. Om de är frysta så fräs ur vattnet i en stekpanna först. Toppa sen med resten av färsen. Sätt i nedre delen av ugnen, 2-3:e falsen brukar vara lagom, 200 grader i 1, 5 tim, men kolla gärna efter en timme. Jag brukar skära ett snitt och se om det är färdigt. Mot slutet tar jag den resterande korven och skär i tärningar och strör över alltihop, så får det stå tills de är lite brynta. Man kan kan behöva flytta upp formen en bit i ugnen. Sen häller jag av skyn, kokar upp den och lägger i en svampbuljongtärning (ev. lite mer vatten), hackar i rätt rejält med persilja (torkad i burk går bra), i med en skvätt grädde och det blir en jättegod “skysås”. (Lite lyxigt skummig blir den om man tar en sväng med mixerstaven i.)

4
Till detta serverar jag ett luftigt potatismos med lite hackad lök i, gärna det gröna som blivit när löken börjat växa.

5
Vi brukar göra en grop i moset på tallriken, o hälla skyn i. Gelé av alla slag är gott till!

6
Stuvade makaroner, skånepotatis, kokt potatis med stuvad kål av olika slag är också gott till!