Du behöver

  • 1.5 kg lax

Spad:

1 l vatten
1 msk salt
1 st lagerblad
5 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
0.5 st gul lök
1 msk ättiksprit (12%)
dillkvistar

Örtagårdsås:

1.5 dl crème fraîche eller vispgrädde
0.75 dl majonnäs
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad gräslök
1 tsk dragon smulad
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Garnering:

gurka
dill
citron

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Rensa och skölj fisken i kallt vatten.

2
Sjud spadet i ca 10 minuter. Lägg fisken i en annan gryta och häll spadet över. Sjud fisken på svag värme under lock ca 15-25 minuter.

3
Låt fisken svalna i spadet. Ta av skinnet på fisken medan den är ljummen.

4
Lägg fisken på ett fat och ös över lite av spadet. Dekorera laxfatet när laxen är kall.

5
Blanda creme fraiche (eller vispad grädde) med majonnäs, kryddgrönt och lite salt och peppar. Ställ såsen kallt att “mogna”.

6
Servera laxen med såsen, kokt dillpotatis och sallad.


Kommentar:
Vill du att laxen ska behålla sin färg, uteslut då ättikan, som gör fisken blek. Ett bra sätt att kolla om laxen är klar är att känna om ryggfenan lossnar lätt, då är den klar. Lax får inte koka för länge. Receptet på inkokt lax kan också användas till makrill, sik, röding och regnbåge. Du kan också koka fisken i folie i ugn. Gör då så här: Smörj ett stort stycke folie. Lägg den rensade laxen på folien. Strö på 2 tsk salt och lägg en bit purjolök och dillstjälkar bredvid eller inuti fisken. Svep in fsken, lägg den på ett fat och koka i ugnen, i 200°, ca 40-50 minuter. Pröva som ovan om fisken är färdig.