Du behöver
- 1.5 kg lax
Spad:
1 l vatten
1 msk salt
1 st lagerblad
5 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
0.5 st gul lök
1 msk ättiksprit (12%)
dillkvistar
Örtagårdsås:
1.5 dl crème fraîche eller vispgrädde
0.75 dl majonnäs
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad gräslök
1 tsk dragon smulad
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Garnering:
gurka
dill
citron
Vill du att laxen ska behålla sin färg, uteslut då ättikan, som gör fisken blek. Ett bra sätt att kolla om laxen är klar är att känna om ryggfenan lossnar lätt, då är den klar. Lax får inte koka för länge. Receptet på inkokt lax kan också användas till makrill, sik, röding och regnbåge. Du kan också koka fisken i folie i ugn. Gör då så här: Smörj ett stort stycke folie. Lägg den rensade laxen på folien. Strö på 2 tsk salt och lägg en bit purjolök och dillstjälkar bredvid eller inuti fisken. Svep in fsken, lägg den på ett fat och koka i ugnen, i 200°, ca 40-50 minuter. Pröva som ovan om fisken är färdig.