Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning:

rabarber ca 600 g
1.5 dl socker

Maräng:

3 st äggvitor
1 dl socker

Ugn: 225°/150°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Ansa rabarbern och skär den i bitar. Lägg dem i en ugnssäker form med socker. Täck formen och “smält” rabarbern i 225° varm ugn i ca 20 minuter.

2
Smula fettet i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta samman degen. (Låt den eventuellt vila kallt en stund.)

3
Kavla eller kläm ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Grädda ca 20 minuter i 225°.

4
Lägg de smälta avrunna rabarberbitarna i formen.

5
Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner socker och vispa lite till. Spritsa marängen över pajen och sätt in i den i 150° ca 15 minuter.

6
Servera efterrätten avsvalnad och gärna med en klick glass, grädde eller vaniljsås.


Kommentar:
Du kan “smälta” rabarbern i mikron också. Tiden beror på ugnens effekt. Ska rabarberpajen stå färdigt en stund, kan du pensla pajbottnen med smält blockchoklad innan du lägger på rabarbern. Då blir bottnen inte mjuk.