Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 2 skiva vitt formbröd
  • 0.75 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salvia eller
  • rosmarin smulad
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • 3 msk parmesanost nyriven

Tomatröra:

1 st gul lök
1 st röd paprika
1 st stjälk blekselleri
1 st burk krossade tomater
0.5 tsk basilika smulad
salt och peppar
1.5 krm socker

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Kantskär brödet och riv eller smula det. Lägg brödsmulorna i en skål och häll över vattnet. Låt det stå och svälla ca 10 minuter.

2
Tillsätt färs, salt, peppar, ägg, salvia, pressad vitlök, hackad persilja och parmesanost. Arbeta till en smidig smet.

3
Forma runda jämnstora bullar med vattensköljda händer. Bryn några åt gången i lite matolja i en stekpanna. Skaka pannan så att de blir jämnt brynta. Sänk värmen och lägg i alla köttbullarna. Låt dem eftersteka ca 10 minuter.

4
Skala och hacka löken till tomatröran. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och hacka sellerin. Fräs allt i lite matolja tills det är mjukt och glansigt. Tillsätt tomatkrosset och låt röran koka samman på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, socker och basilika.