Svensk-italiensk falukorv

Ugnsstekt falukorv är en svensk klassiker. Här bjuder vi rätten med italienskt potatismos, smaksatt med bl a parmesan och basilika. En mycket god kombination.

Du behöver

  • 550 g falukorv
  • 100 g lagrad ost
  • 2 st äpplen
  • margarin
  • 2 st gula lökar

Potatismos:

1 kg potatis
1 msk smör eller margarin
2.5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
7 st marinerade soltorkade tomater
0.75 dl parmesanost nyriven
0.5 dl basilika hackad

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär korven i skivor men låt dem hänga samman i botten. Lägg korven på ett smort eldfast fat. Skär osten i skivor. Stick ner ost mellan korvskivorna.

2
Skär äpplena i klyftor. Ta bort kärnhuset. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg lök och äpple bredvid korven. Droppa över lite flytande eller smält margarin. Stek mitt i ugnen i ca 20 minuter.

3
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och ånga av potatisen.

4
Värm mjölken. Grovhacka tomaterna. Riv osten och hacka basilikan. Mosa potatisen, med salt och peppar i kastrullen. Använd el-visp! Späd med varm mjölk och lägg i en klick matfett. Rör moset poröst. Rör ner tomater, ost och basilika. Smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Strö gärna klippt persilja över korv och äpplen. Bjud det goda potatismoset till.

Scroll to Top