Du behöver
- 2 dl ris eller rundkornigt ris
- 4 dl vatten
- 0.5 tsk salt
- 2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
- 1 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 tsk salt
- 3 st noriark (tångblad)
- wasabipasta (grön pepparrotspasta)
- stenbitsrom röd och svart
- räkor ca 200 g med skal
Tillbehör:
soja gärna japansk
gari, picklad ingefära (inlagd ingefära)
wasabi
Gör så här
1
Skölj riset i kallt vatten ett par gånger. Lägg det rundkorniga riset i en kastrull och tillsätt vatten och salt. Låt det koka i ca 20 minuter på svag värme. Låt riset sedan stå i ca 10 minuter utan värme. Använder du japanskt ris så följ anvisningarna på förpackningen.
2
Vispa samman vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt vinägern kallna. Häll sedan den kalla vinägerblandningen över riset och rör om så att det blir klimpfritt.
3
Skala räkorna. Lägg ut noriarken på bambumatta eller plastfolie. Bred ut riset på noriarket men lämna en liten kant tom runtom.
4
Dra en tunn rand med wasabi mitt på riset. Lägg sedan räkorna i en rad bredvid på det ena noriarket och stenbitsrom på de andra två arken. Rulla ihop sushin, med hjälp av mattan eller plastfolien, till fasta rullar. Lägg dem kallt i ca 30 minuter. Skär varje rulle i 5-6 skivor med en vass kniv.
Bjud soja, wasabi och gari till den färdiga sushin. Specialingredienserna — noriark, wasabi och gari – hittar du säkrast i butiker med asiatiska livsmedel. Men även vanliga mataffärer har börjat sälja dem.