Sushi

Att äta japansk sushi blir allt populärare. Men det är inte alltid så lätt att hitta ett recept för den som vill göra egen sushi. ändå är det väldigt lätt. Så här gör du!

Du behöver

  • 2 dl ris eller rundkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 st noriark (tångblad)
  • wasabipasta (grön pepparrotspasta)
  • stenbitsrom röd och svart
  • räkor ca 200 g med skal

Tillbehör:

soja gärna japansk
gari, picklad ingefära (inlagd ingefära)
wasabi

Gör så här

1
Skölj riset i kallt vatten ett par gånger. Lägg det rundkorniga riset i en kastrull och tillsätt vatten och salt. Låt det koka i ca 20 minuter på svag värme. Låt riset sedan stå i ca 10 minuter utan värme. Använder du japanskt ris så följ anvisningarna på förpackningen.

2
Vispa samman vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt vinägern kallna. Häll sedan den kalla vinägerblandningen över riset och rör om så att det blir klimpfritt.

3
Skala räkorna. Lägg ut noriarken på bambumatta eller plastfolie. Bred ut riset på noriarket men lämna en liten kant tom runtom.

4
Dra en tunn rand med wasabi mitt på riset. Lägg sedan räkorna i en rad bredvid på det ena noriarket och stenbitsrom på de andra två arken. Rulla ihop sushin, med hjälp av mattan eller plastfolien, till fasta rullar. Lägg dem kallt i ca 30 minuter. Skär varje rulle i 5-6 skivor med en vass kniv.


Kommentar:
Bjud soja, wasabi och gari till den färdiga sushin. Specialingredienserna — noriark, wasabi och gari – hittar du säkrast i butiker med asiatiska livsmedel. Men även vanliga mataffärer har börjat sälja dem.

Scroll to Top