Du behöver
- 1 kg strömming eller 600 g strömmingsfilé
Fyllning:
2 msk smör eller margarin
Panering:
1 dl rågmjöl
1 tsk salt
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Klipp av huvudet på strömmingen från ryggsidan, men inte helt av, utan fortsätt och klipp en smal strimma av buken bort mot stjärten. Klipp av stjärt och ryggfena.
2
Tag bort inälvorna. Sätt sedan tummen snett under ryggbenet och för den mot stjärten tills hela benet har lossnat. Skölj strömmingen i kallt vatten och låt den rinna av.
3
Lägg de avrunna strömmingsfiléerna på arbetsbordet med köttsidan uppåt. Strö över lite salt.
4
Rör samman matfett och persilja eller dill. Fördela det på hälften av strömmingsfiléerna. Lägg samman filéerna två och två.
5
Blanda samman rågmjöl och slat. Vänd de dubbla strömmingsflundrorna i blandningen. Stek dem vackert bruna i lite brynt margarin eller smör ca 3 minuter på varje sida.
6
Bjud de nystekta strömmingsflundrorna med gott potatismos och sallad.