Strömmingsflundror med potatismos

Strömmingsflundror är nyttig husmanskost. Tillagade på det här viset blir de dessutom riktig festmat som smakar jättegott. Strömming brukar också ha bra pris.

Du behöver

  • 1 kg strömming eller 600 g strömmingsfilé

Fyllning:

2 msk smör eller margarin

Panering:

1 dl rågmjöl
1 tsk salt

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Klipp av huvudet på strömmingen från ryggsidan, men inte helt av, utan fortsätt och klipp en smal strimma av buken bort mot stjärten. Klipp av stjärt och ryggfena.

2
Tag bort inälvorna. Sätt sedan tummen snett under ryggbenet och för den mot stjärten tills hela benet har lossnat. Skölj strömmingen i kallt vatten och låt den rinna av.

3
Lägg de avrunna strömmingsfiléerna på arbetsbordet med köttsidan uppåt. Strö över lite salt.

4
Rör samman matfett och persilja eller dill. Fördela det på hälften av strömmingsfiléerna. Lägg samman filéerna två och två.

5
Blanda samman rågmjöl och slat. Vänd de dubbla strömmingsflundrorna i blandningen. Stek dem vackert bruna i lite brynt margarin eller smör ca 3 minuter på varje sida.

6
Bjud de nystekta strömmingsflundrorna med gott potatismos och sallad.

Scroll to Top