Laxpaj (av Annbritt i Arboga)

Du behöver 3 dl vetemjöl 125 g smör 2.5 msk vatten 1 st purjolök 225 g bladspenat 300 g lax rökt 4 st ägg 3...

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2.5 msk vatten
  • 1 st purjolök
  • 225 g bladspenat
  • 300 g lax rökt
  • 4 st ägg
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • 2.5 dl riven ost

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Gör pajdegen. Låt den stå kallt 1 timme. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten. Trä folie runt kanterna. Ställ kallt ytterligare 20 min. Förgrädda ca 15 min i 200° ugn. Tag bort folien.

2
Fräs purjolöken, tillsätt vitlöken och den väl avrunna spenaten och fräs i 5 min.

3
Fördela spenatfräset i pajskalet. Lägg över laxen. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Häll blandninger över pajen. Strö över osten.

4
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 25-30 min i 200° ugn. Serveras med sallad till.

Scroll to Top