Damaris och hennes sex månader gamla son Gabriel bor hemma hos Damaris föräldrar i ett utsatt område i Guatemala. I landet rapporteras över 50 000 fall av våld mot kvinnor och flickor varje år och mörkertalet är stort. Flickor och kvinnor utför oavlönat hushållsarbete och är både socialt och ekonomiskt beroende av mannen i hushållet, och flertalet känner inte till sina rättigheter.
Act Svenska kyrkans lokala partner i Guatemala arbetar för att förbättra samhället, förebygga våld och stötta utsatta flickor och kvinnor med bland annat workshops där ungdomar lär sig utmana normer och traditioner som står i vägen för ett jämställt samhälle. Två personer som är involverade i arbetet är socialarbetaren Ammi Rompich och juristen Lesly García, vilka Damaris träffat många gånger känner sig trygg med.
Damaris historia är lång. Steg för steg beskriver hon hur hon blivit uppvaktad av en ung man i sin kyrka och att de genast ville gifta sig. Hennes pappa hade inte givit sitt fulla godkännande, men pojkvännens familj var högt ansedda inom deras kyrka och när Damaris blev gravid blev också bröllopet snabbt beslutat och genomfört.
Flyttar in hos svärfamiljen
Hon fick flytta in hos sin svärfamilj efter bröllopet, men Damaris kände att hon inte accepterades av makens systrar. Under graviditeten mådde hon illa och kunde inte få i sig någon mat, men systrarna menade att hon inte fick klaga.
– På mödravårdscentralen såg de att jag inte mådde bra. Hos mina föräldrar hade jag fått mat och vitaminer, men när jag kom till min mans hus fick jag inte det jag behövde för att må bra. Min man påverkades mycket av sina systrar som sa att jag inte fick klaga. Jag fick bara torr kyckling utan buljong, berättar hon.
När bebisen kom blev allt ännu värre. Både Damaris och sonen tappade i vikt.
– Läkaren sa att bebisen mådde dåligt och behövde vitaminer, men min man köpte inget av det jag bad om. Jag frågade om vi kunde träffa doktorn tillsammans, men han kunde inte för att han arbetade, berättar hon och fortsätter:
– Han kunde vara borta i flera dygn och jag var alldeles ensam med bebisen och jag kunde inte amma tillräckligt för jag hade inte så mycket mjölk. Till slut frågade jag min mamma om att hjälpa mig. Hon köpte mjölkersättning, men då fick vi problem med min svärfamilj. De sa att bebisen skulle vänja sig vid den och inte vilja ha bröstmjölk.
Konflikten mellan familjerna och inom hennes eget äktenskap ledde till att Damaris blev mer och mer ensam, vilket ledde till depression och hon slutade att äta. Hon mådde dåligt, isolerades och när familjen bad henne komma ut i parken för att fira sin mormor på födelsedagen satte mannen stopp för det.
– Jag försökte resonera med honom och säga att det inte är schysst att han får gå ut och spela fotboll men jag får inte gå ut och träffa min mormor. Men han blev arg och sedan gick han därifrån. Det blev likadant varje gång jag frågade om att få göra något, han sa nej och blev upprörd och våldsam, förklarar hon.
Traditionell syn på äktenskapet
Damaris hade ingen att vända sig till. Hon gjorde ett försök att prata med pastorn i kyrkan, men han svarade skarpt att hennes uppgift var att ta hand om sin son och sin man. Denna traditionella syn på äktenskapets roller ger inte utrymme för en kvinna att påverka sin situation. Att skilja sig var heller inte ett alternativ.
Men trots pastorns ord insåg Damaris att hon inte kunde leva såhär och tog till slut beslutet att lämna sin man, vilket hon visste att han inte skulle gå med på. En dag när han åkte till jobbet tog hon resolut sin lilla son Gabriel i famnen och gick till fots flera kilometer för att komma till sina föräldrars hus som tog emot henne, men det var inte självklart.
I Guatemala är det nämligen inte en självklarhet att en gift flicka kan återvända till sin familj. Damaris hade tur att hennes mormor hjälpte till med att övertyga familjen att ta tillbaka henne.
Som om skammen över ett misslyckat äktenskap inte var nog visade det sig vid ett läkarbesök att Damaris även smittats med HPV, en vanlig könssjukdom som kan leda till besvär med vårtor och i värsta fall cancer. Eftersom behandlingen var dyr var Damaris förtvivlad, men läkaren tipsade henne om att det fanns en organisation som kunde hjälpa kvinnor i hennes situation.
– Jag tackar Gud så mycket att jag fick hjälp, att jag inte blir lämnad ensam. När den här organisationen sa till mig att de skulle hjälpa mig med alla de här sakerna kände jag mig mycket lättad. Jag är glad att jag får hjälp att betala för behandlingen, att mina föräldrar inte behöver betala för ytterligare ett läkarbesök för mig, säger Damaris mellan tårar av tacksamhet rinner ner för hennes kinder.
Kampen för kvinnors rättigheter
Socialarbetaren Lesley förklarar att Act Svenska kyrkans lokala partner bland annat stöttar kvinnor i Damaris situation.
– Vi erbjuder juridisk rådgivning till kvinnor som utsatts för våld och även utbildning så de lär sig om sina rättigheter och på så vis kan få ett liv fritt från våld, säger Lesley.
Med stöd från Act Svenska kyrkans partnerorganisation i Guatemala har Damaris börjat processen att försöka få tillbaka sina kläder och tillhörigheter, som svärfamiljen vägrar att lämna tillbaka. Hon kommer även få hjälp i den rättsliga processen för att hennes man ska betala underhåll för sin son.
Att driva sina rättigheter är dock mycket svårt för en ung kvinna i Guatemala. Damaris kommer behöva kämpa mot fördomar och sociala normer inom sitt samhälle, sin kyrka och sin egen familj. Men hennes blick är hoppfull och hon talar med självförtroende.
– Min familj har sagt att jag kommer att leva ensam hela livet och inte få hjälp mig med mitt barn. Men det är ju inte riktigt så egentligen, jag tvättar åt mina kusiner och de hjälper mig med mitt, säger hon.
Tack vare att Damaris har en fullvärdig grundskoleutbildning, en ljus syn på framtiden, självständighet, handlingskraft och kunskap om sina rättigheter driver hon en kamp inte bara för sig själv och sin son. Hennes kamp handlar om att bana väg för varje flickas rätt till ett värdigt liv!
Din gåva gör skillnad för flickor som Damaris
Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut.
Mellan första advent och trettondag jul pågår Act Svenska kyrkans julinsamling – för allas rätt till ett värdigt liv. Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor. Vill du också bidra? Swisha din gåva till 900 1223.
Läs mer om Julinsamlingen Bryt en tradition – Act Svenska kyrkan.
Alla bidrag gör skillnad, stora som små. Här är några exempel på vad ditt bidrag kan ge.
Workshop mot barnäktenskap – 750 kronor
750 kronor räcker till att 25 tonårsflickor i Indien kan delta på en dagsworkshop om farorna med barnäktenskap. Tillsammans blir de starka och kan stå upp för sin rätt att inte giftas bort.
Kurs om könsroller – 360 kronor
360 kronor räcker till kursmaterial om könsroller för åtta pojkar i Guatemala. Genom gruppövningar lär sig pojkarna att utmana machokultur och bana väg för ett samhälle utan könsrelaterat våld.
Familjerätt: Juridisk hjälp – 150 kronor
Jämställda lagar, och kunskap om dessa, behövs för att säkerställa att barn inte gifts bort och att flickor och pojkar har samma rätt att ärva och äga mark. 150 kr räcker till familjerättsutbildning för en person i Palestina.
Om Act Svenska kyrkan
Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella biståndsverksamhet. Allt arbete utgår ifrån alla människors lika värde och i det arbetet inkluderas effektivt katastrofarbete, långsiktigt utvecklingsarbete samt förändring genom påverkan.
Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.
Läs mer om Act Svenska kyrkans julinsamling här!