• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Städer möter vacker natur i tyska Schleswig-Holstein

  Schleswig-Holstein är en region i norra Tyskland, i vilken du kan uppleva såväl en vacker natur som unika städer. Här får du läsa om vad du kan se och uppleva i regionen under vinterhalvåret.

  Städer möter vacker natur i tyska Schleswig-Holstein
  Plön. Copyright: TA.SH/Lars Christiansen

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om Schleswig-Holstein och pågående pandemi, samt hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet. 
                                                                           

  Schleswig-Holstein ligger nära Danmark och går lätt att ta sig till med tåg från Sverige. Åker du från Malmö tar resan till huvudstaden Kiel 5 timmar och 20 minuter, med byten i Köpenhamn, Frederica och Rendsburg.

  Något som är unikt för regionen är att den har två kuster med olika klimat– en mot Nordsjön och en mot Östersjön. På Nordsjökusten hittar du många fina sandstränder, men det kan blåsa mycket här och tidvattnet varierar vattennivån. På Östersjökusten däremot blåser det generellt sett mindre, och det finns stränder längst med nästan hela kusten, vilka lockar sol- och badsugna besökare under sommaren. 

  Ett populärt sätt att ta sig fram i regionen och dess vackra natur är med cykel. Det finns hela 13 långa cykelleder här, varav vissa går längst med kusten och Kielkanalen.

  Om vädret erbjuder kan du cykla fram i det vackra landskapet. Copyright: TA.SH/Gerald Hänel

  Upplev städerna i Schleswig-Holstein

  Regionens städer har alla sin egen karaktär, men gemensamt är att de har mycket att erbjuda dig som besökare – oavsett vad du vill få ut av din resa.

  Huvudstaden Kiel lockar såväl vattensportsälskande som shoppingsugna besökare varje år, men staden har även en lång historia. I Schleswig-Holstein ligger även den gamla Hansastaden Lübeck i vilken du kan besöka Gamla stan som är listat som ett världsarv av UNESCO. Här kan du strosa bland många mysiga gränder och hus för att hitta egna dolda skatter.

  Eftersom regionen sträcker sig mellan två kuster finns det många mysiga kuststäder att besöka. I dessa kan du njuta av den marina karaktären och promenera i hamnar bland båtar, fiskare och måsarnas skratt. En populär kuststad är Flensburg som ligger vid den danska gränsen, och en annan är Büsum vid Vadehavet, som är känd för sina goda räkor. Här firas "räkdagarna" under oktober varje år, och då får besökarna smaka på färska räksmörgåsar samtidigt som de besöker hantverksmarknaden nere i hamnen.

  Besök någon av regionens många kuststäder, som Kiel i bild. Copyright: TA.SH/KaiKoPhoto

  Förutom mysiga kuststäder finns det även många sevärda städer längre in i landet, omgivna av ängar, kullar och sjöar. Du kan bland annat besöka regionens "lilla Amsterdam" som den mysiga staden Friedrichstadt kallas. Här hittar du byggnader i holländsk stil och många kanaler att strosa längst med.

  Andra städer som är väl värda att besöka är Eutin och Plön, som är kända för sina magnifika slott, Neumünster för sitt stora köpcentrum och Haddeby i Schleswig för sitt UNESCO-världsarv Haithabu, som är Schleswig-Holsteins svar på vårt Birka.

  UNESCO-världsarvet Haithabu. Copyright: Lookphotos/ Günther Bayerl

  Kulinariska upplevelser

  I regionen hittar du såväl pittoreska städer med en lång historia och mysiga caféer, som modernare städer med Michelinrestauranger och ett rikt nattliv. Och vill du äta och dricka gott behöver du inte leta länge, för du kan få lika bra kulinariska upplevelser på fina restauranger som på mindre gårdscaféer. Här finns dessutom nätverket "Feinheimisch" startades 2007 mellan regionens restauranger, bönder och livsmedelsproducenter. Feinheimisch säkerställer att restaurangerna och producenterna i Schleswig-Holstein håller hög kvalitet och främjar användandet av lokala produkter. På den tyska hemsidan Feinheimischs hemsida kan du hitta de hotell och restauranger som är anslutna till nätverket.

  Njut av god mat, på t.ex. tvåstjärniga restaurangen Soel'ring Hof i Sylt. I bild syns kocken
  Johannes King. Copyright: GNTB/ Jens Wegener

  Väl här får du inte missa att testa traditionella rätter, som till exempel kålrätter, och drycker som Pharisäer-rom och Tote Tante (fritt översatt till död moster) som är en dryck med rom och kakao.

  Natur från kust till kust

  Du kan verkligen njuta av naturen i Schleswig-Holstein under årets alla månader, då alla årstider har sin charm. Här finns en vacker natur och hela sex naturparker som skyddar både djur och växtlighet. Den största naturparken är Holsteinische Schweiz som ligger nära Östersjön. Här kan du ta dig runt mellan vackra slott och herrgårdar och hela 200 sjöar som du kan paddla, segla eller bada i.

  Vandra och upplev den vackra naturen. Copyright: TA.SH/Jens König

  På Nordsjökusten ligger nationalparken och UNESCO-världsarvet Vadehavet, som sträcker sig från Danmark till floden Elbe. I Vadehavet finns ett rikt ekosystem som innefattar flera hotade arter.

  Ett annat härligt besöksmål är hertigdömet Lauenburg. Här finns inte bara mysiga städer och byar som du kan strosa runt i och få en bit mat eller en fika, utan även en varierad natur. I området finns stora skogar som skiftar färg under de olika årstiderna och många sjöar som är perfekta att promenera kring för att njuta av naturens lugn. I hjärtat av Lauenburg finns de Lauenburgische sjöarna. Här ryms 40 sjöar bland åkrar och skog, och här har du chansen att se flera sällsynta djur- och växter.

  Hitta lugnet

  Förutom att du kan hitta lugnet i regionens vackra natur sägs klimatet på Nordsjökusten vara mycket läkande. Här kan du andas in den rena luften och lyssna till ljudet från vågorna som slår in mot land. Du kan även hyra en bastu att värma dig i efter en lång promenad på stranden, för att sedan svalka dig i det böljande havet. 

  På den västra kusten kan du besöka spa- och thalossocenter för att verkligen skämma bort dig. Här kan du njuta av sköna behandlingar, och på vissa center använder man unik sand, lera och kalksten från naturen i närområdet som sägs vara välgörande.

  Hitta lugnet längst med kusten, som på stranden i sylt. Copyright: GNTB/ Francesco Carovillano

  Evenemang i Schleswig-Holstein

  Gillar du konst kan du besöka den internationella konstutställningen NordArt i Büdelsdorf, strax utanför Kiel. Här ryms konstverk i många olika stilar från såväl kända som mindre kända konstnärer.

  För den matintresserade är ett besök på Schleswig-Holstein Gourmet Festival närmast ett måste. Det är en internationell matfestival där kockar från hela världen lagar kulinariska läckerheter av hög klass – som du kan få smaka på!

  Under Lichtermeer Baltic Sea, som fritt översatt betyder ett hav av ljus vid Östersjön, tänds den mörka kusten upp av mängder med ljus, vilket är otroligt vackert att uppleva.

  Andra populära evenemang i regionen är de många julmarknader som hålls här varje år. Reser du hit under slutet på november och december får du inte missa dessa för att komma i stämning inför den stora högtiden. 

  Julmarknaden i Hansastaden Lübeck. Copyright: GNTB/ Olaf Malzahn

  I Kiel och Lübeck hittar du de mest kända som lockar besökare från hela världen. Men det finns givetvis många mindre julmarknader också som alla är väl värda ett besök. Ett sådant exempel hittar du i Husum, som ligger söder om den dansk-tyska gränsen. Stadens närhet till Nordsjön syns tydligt på julmarknadens marina tema. Det anordnas även julmarknader på vackra herrgårdar runt om i regionen, bland annat i Stockseehof och Pronstorf.

  Läs mer om regionens olika evenemang här!

  Upplev julen i mysiga Husums. Copyright: Tourismus und Stadtmarketing Husum GmbH/ Oliver
  Franke

  På grund av rådande pandemi kan planerade evenemang behövas ställas in, eller flyttas framåt i tiden. För att ta reda på vad som gäller för evenemang i SchleswigHolstein kan du klicka här.

   

  Vill du få fler tips på vad du kan hitta på i Schleswig-Holstein? Klicka här!

  Tävling: Vinn en resa till Schleswig-Holstein eller någon annanstans i norra Tyskland

  Just nu har du möjligheten att vinna en resa hit eller någon av de många andra sevärda städerna och regionerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här:

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!