• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En tidsresa till Thüringen

  Tyska Thüringens städer är hemlighetsfulla och fyllda med historia. Följ med på en resa tillbaka i tiden till en del av Tyskland där musik och kultur alltid haft en viktig roll.

  En tidsresa till Thüringen
  Den berömda Krämerbrücke i Erfurt. Foto: Martin Kirchner, Thüringer Tourismus.

  Erfurt

  Kyrkor, torn, broar, kultur och glada fester. Man kan inte låta bli att påverkas av Erfurts medeltida charm, rika historia och gästfrihet. Erfurt är Thüringens delstatshuvudstad och har historiskt varit en viktig knutpunkt för handel. Både Martin Luther och kompositören Johann Sebastian Bachs har kopplingar till Erfurt och deras avtryck på staden gör den väl värd ett besök. Idag känns Erfurt igen på sina många kyrktorn. De mest spektakulära tornen finns på Mariadomen och Severi-kyrkan, som är enastående mästerverk inom den tyska gotiken. Även Predigerkirche och Augustinerklostret är ett trevligt besöksmål. Här var Martin Luther munk och en utställning om honom finns att se i klostret.

  Erfurt är inte bara känt för sina många kyrkor utan även för sina broar. Med tiden har staden fått namnet "Lilla Venedig" då inte mindre än 142 broar sträcker dig över vallgravar och floden Gera. Den mest berömda bron är nog Krämerbrücke, som är helt täckt av bostadshus.

  På Krämerbrücke finns bistron Mundlandung. Här kan du njuta av både maten och utsikten. Köket bjuder på en kombination av specialiteter från Türingen och Medelhavet. Pubben Noah är också värt ett besök, här får du en klassisk pubatmosfär och stort urval av regional öl.

  Anna-Amalias bibliotek. Foto: Jens Hauspurg, Thüringer Tourismus.

  Weimar

  Bauhausorten Weimar har också en stark kulturort. Här har dirigenterna Johann Wolfgang Goethe och Friedrich Schiller varit verksamma under senare delen av sina liv. Huset där Goethe bodde under närmare 50 år är idag öppet för allmänheten och bevarat som det såg ut då. Restaurangtips att lägga på minnet är "Zum weißen Schwan" här kan du bland annat äta Goethes favoriträtt – kokt nötkött med dillpotatis och sås.

  En annan sevärdhet i Weimar är slottet som byggdes under 1500-talet. Efter en brand under senare delen har 1700-talet är slottet uppbyggt och används nu som museum. En del av utställningen visar Lucas Cranachs samling med 1500-talsmålningar som är en riktig höjdpunkt.

  Något du inte få missa i Weimar är Bauhaus-museet. Här startades den konstskola som gett grunden och revolutionerat 1900-tals arkitekturen. Trots att skolan bara var sina första år i Weimar hann de sätta en prägel på staden som finns bevarad än idag. Under 2019 firas skolans 100-års jubileum med flera utställningar och festligheter.

  En annan viktig sevärdhet för det klassiska Weimar är naturligtvis den berömda hertiginnan Anna Amalias bibliotek. Efter en stor brand 2004 är nu biblioteket uppbyggt till sin forna glans.

  Borgen Wartburg i Eisenach. Foto: Andreas Weise, Thüringer Tourismus.

  Eisenach

  Även Eisenach har en lång kulturell historia med flera välkända namn på sin lista av profiler som satt Eisenach på kartan. Här föddes Johann Sebastian Bach 1685 och Martin Luther översatte Nya Testamentet till tyska medan han satt undangömd i borgen Wartburg.
  Borgen byggdes under 1000-talet och är stadens mest kända och omtyckta sevärdhet som ända sedan sin tillkomst har varit skådeplatsen för höjdpunkter inom den tyska kulturen. Förutom att förundras av borgen som idag är världsarvslistad finns även ett museum över Martin Luther.

  Efter ett besök på Wartburg får du inte missa att äta gott på Landgrafenstube. En krog som bjuder på traditionella rätter med en modern touch.

  LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!