Äntligen lite värme och både människor och katter vill helst vara ute. Sitta och lapa sol vid husknuten, ta en liten runda i grannskapet eller sitta på lur i gröngräset. Dessvärre finns det andra som också lurar i gräset, nämligen fästingar. Nog är det väl trist att din fyrbenta väns favoritplats också ska vara full av dessa blodsugande parasiter!
Antalet fästingar har tiodubblats1 under de senaste 20 åren, särskilt i riskområden som Stockholm, Södermanlands och Uppsala län men även runt våra kuster och sjöar. Var femte2 fästing är infekterad av smitta – det gäller alltså att skydda både din katt mot bett men också dig själv.
Var femte fästing är infekterad av smitta – det gäller alltså att skydda både din katt mot bett men också dig själv.
Låt fästingarna stanna kvar utomhus – använd ett fästingavvisande skydd
Vi rekommenderar att använda ett förebyggande skydd som avvisar fästingen så att den faller av och dör innan den biter. Det betyder att både du och din katt slipper obehaget samt att fästingar som katten annars skulle släpat med inomhus blir kvar i trädgården och därmed minskar risken för att de ska smitta dig med sjukdomar som till exempel borrelia.
Seresto är det enda fästingskyddet till katt, som både är fästingavvisande men också långtidsverkande. Det skyddar din katt mot fästingbett i upp till åtta månader, alltså under hela fästingsäsongen. Dessutom skyddar det mot loppor och löss.
Så låt din katt ge sig ut på äventyr utan att komma tillbaka hem med objudna gäster i pälsen som kan krypa över på dig.
Så här skyddar du din katt från fästingar
– Undersök din katt regelbundet, fästingar gillar att sitta långt fram på djuret vid huvud och “armhålor”, där huden är tunn och blodkärlen ligger ytligt.
– Dra ut fästingen rakt ut, helst med en fästingborttagare, annars med fingrarna.
– Använd dig inte av huskurer som att smörja bettet med smör, fästingen kan kräkas och då ökar risken för infektion och smitta.
– När fästingen tagits bort, rengör området med tvål och vatten.
– Det är ingen fara om fästingens huvud sitter kvar.
– Håll området under uppsikt. Om en infektion skulle uppkomma kontakta veterinär.
– Använd gärna ett fästingavvisande medel som förhindrar fästingen från att bita.
Läs mer om hur du skyddar din katt mot fästingar och andra kryp här.
Just nu stöttar vi Svenska service- och signalhundsförbundet. 15 kr vid varje såld Seresto till katt eller hund på Apotek Hjärtat går till utbildning av nya assistanshundar som hjälper människor i behov av särskilt stöd.
Vill du också stötta dessa superhjältars utbildning. Klicka här!
För produktinformation läs här.
1) Källa: 1117sjukvårdsupplysningen
2) Källa: www.stingstudien.se
Snart kommer fästingsexplosionen – därför ska du akta dig för huskurer (sponsrat innehåll)